10 Nisan 2012 Salı

iklim elemanları



Sibirya Yüksek Basınç alanından Basra alçak basınç alanlarına doğru sürekli hava hareketleri meydana gelmektedir.
Basınç sistemleri dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesiyle oluşur.


Rüzgar denizden geçtiği vakit mutlaka bir yere yağış bırakır. Bu yüzden deniz bulunan yerlerde yağış daha fazladır.Aynı zamanda sıcaklık dağılımı dengelidir.Çünkü denizler zor ısınır, zor soğur böylece hava sıcaklığı dengelenmiş olur.

Vadiler her zaman rüzgar makinesidir. Vadinin olduğu her yerde rüzgar mevcuttur. Vadi çerisine giren soğuk hava kütlesi vadi duvarlarına çarparak yol alır ve sonunda vadi içerisinden çıkarak rüzgar oluşur.
Vadilere rüzgar enerjisi santrali kurulabilir.

NOT: 


  • Aksaray'ın ortalama sıcaklığı 11,5 °C dir.
  • Aksaray'ın kış ayı sıcaklığı -1,5 °C dir.
İKLİM ELEMANLARI 4 TANEDİR
  • Sıcaklık
  • Basınç
  • Nemlilik Ve Bulutluluk
Not: Mars büyüklüğünde bir gezegenin Dünya 'ya çarpması sonucu Ay meydana gelmiştir.

4 Nisan 2012 Çarşamba

IHLARA VADİSİ


ıhlara vadisi

    

IHLARA VADİSİ

Aksaray, Hristiyanlığın daha ilk yıllarında önemli bir din merkezi olmuştur. Kayseri'li Basilus ve Nazianzos'lu Gregorius gibi mezhep kurucuları 4.yy. da burada yetişmişlerdir. Mısır ve Suriye sisteminden ayrı bir manastır hayatının kurallarını bunlar tespit etmişlerdir. Böylece Yunan ve Slav sistemi doğmuştur.
Mısır ve Suriyeli rahiplerin dünya ile olan ilişkilerini kesmelerine rağmen Basilus ve Gregorius'un rahipleri dünya ile olan ilişkilerini kesmiyorlardı. Bu yeni anlayışın yeri Belisırma idi.
Gregorius, teslis inancına yeni bir izah getirerek Hz. İsa'nın Tanrılığı tartışmasında İznik toplantısı görüşlerine kuvvet kazandıran fikirler ileri sürdü. Böylece Hristiyanlık tarihinde öncü Gregorius'un yetiştiği kayalık bölge (Belisırma, Ihlara ,Gelveri) Manastır ruhuna uygun, kayalara oyulan kiliseler topluluğu halinde geldi. Arap akınlarına karşı, Hasandağı'ndaki müdafaa kaleleri karşı koyunca bu kiliseler faal ibadet merkezi durumlarını devam ettirdiler. Ihlara Vadisi'ndeki kayalara oyulmuş bu freskli kiliseler, korunarak yeryüzünde eşine rastlanmayan bir tarih hazinesi olarak zamanımıza kadar gelmiştir.
Hristiyanlığın ilk yıllarından itibaren kayaların rahatlıkla kazılmasıyla meydana getirilen bu freskli kiliseler ve iskan yerleri 14 km. boyunca Ihlara'dan Selime'ye kadar devam eden "IHLARA VADİSİ" içerisinde yer alırlar.

VADININ OLUŞUMU

Vadiye çok yakın Hasan Dağı ve çevresi, Neojen (Genç Tersiyer) ve IV. Zamanda oluşmuştur. Bu zamanda oluşan yükselmelere karşın havzalar oldukça düşük kalmıştır. Hasan Dağı volkanın püskürmesine neden olan tektonik hareketler sonunda çevre yüzeyini geniş bir volkanik tabaka kaplamıştır.
Aynı hareketler sırasında kalkerin basınç ve sıcaklık etkisiyle yarattığı kırık hattan fışkıran doğal sıcak suyu, Yaprakhisar ve Ihlara arasında bulunan Ziga Kaplıcaları'nda görebilirsiniz. Çevrenin yapısal karakterini derinden etkileyen volkanik püskürme sonucu oluşan tüf taşları, rüzgâr, erozyon ve diğer doğa etkenleri ile aşınmış, Selime ve Yaprakhisar'da karşınıza çıkan değişik görünüm ve renklerde Peri Bacaları'nı yaratmıştır. Tektonik hareketler, bazı yerlerde yumuşak tüfün, bazı yerlerde gri, yeşil ve kahverengi tonlarının hâkim olduğu ve iri tanelerle ufalanan kayaların kapladığı alanları çöküntüye uğratmıştır. Ihlara Vadisi boyunca ilerleyen Melendiz Çayı da bu tür çökmenin sonucu oluşan kanyon vadinin tabanını oyarak daha büyük bir derinlik kazanmıştır.
Yer yer 100 veya 120 metre derinliğe varan vadiyi ikiye bölerek akan Melendiz Çayı (ilk çağlarda bu ırmağa Kapadokya ırmağı anlamına gelen Potamas Kapadokus denilirdi Aksaray yakınlarında Uluırmak adını alarak Tuz Gölü'ne ulaşır. Doğa, insan, tarih ve sanat olgusunu bu denli bir araya getirebilen ve bu gerçeği ancak kendisine yaklaştığımız zaman simgeleyen Ihlara Vadisi sakladığı bu sırrı kendisiyle beraber olduğunuzda açıklayacaktır sizlere.



  

3 Nisan 2012 Salı

selime- güzelyurt


Ihlara Vadisinin son ayagında yer alan açık hava 
müzesi görünümünde bir yerleşme 

 
(Güzelyurt - Selime Kasabası) 


 
(Selime Sultan Türbesi) 



 
(Selime Kasabası - GÜZELYURT) 


   
(Selime Kasabası - GÜZELYURT) 



 Selime

SelimeSelime
Ihlara vadisinin bitiminde yer alır. Selime köyünde dik bir yamacın eteklerine yaslanmış peribacaları, bazilika tipindeki katedrali, köye adını veren ve Selçuklu Dönemi'ne ait Selime Sultan Türbesi, kayaya oyulmuş kalesi ve kaya kiliseleri bulunmaktadır.

Güzelyurt
Aksaray'a 45km., Ihlara vadisine ise 15km. uzaklıktadır. Doğal konumu, 19. yüzyıl mimarlık örnekleriyle Kapadokya merkezleri arasında seçkin bir yeri vardır. 

GüzelyurtHrıstiyanlığın yayılması için çalışan Naziandoslu Gregorius adlı din adamı Güzelyurt'u önemli bir merkez haline getirmiştir. 

Güzelyurt'ta bulunan kiliseler Yüksek Kilise, Kızıl Kilise, Silvişli Kilise, Ahmatlı Kilise ve Koç Kilisesi'dir. Ayrıca 1891 tarihinde kilise olarak inşa edilen ve halen cami olarak kullanılan kitabeli bir yapı da Güzelyurt'a ayrı bir özellik katmaktadır